Sertifika Basımı

Sertifika Basımı
Editör : Magna Basım Ekibi
Tarih : 27 Ekim 2023

Sertifika Basımı

Sertifikalar özellikle kurumsal şirketlerde ve eğitim kurumlarında kullanılır. Etkinlik, konferans, seminer ya da farklı bir eğitim alımı sonucunda katılımcılara sertifika verilir. Bu belgelerde seminere eğitimci ya da konuşmacı olarak katılan kişilerin soğuk damgalı imzaları, isimleri, seminerin ya da eğitimin ismi de basılır. Ayrıca sertifikaların geçerlilikleri uzun süre devam eder, kişi bu belgeleri işe girerken kullanabilir.

Sertifika Basımı Özellikleri

Sertifika basımındaki en önemli detay tasarımlardır. Katılım belgesi olarak da geçen sertifikalar genelde kişiye ya da kuruma özel olarak tasarlanır. Bu tasarımlarda şirketin logosu, sloganları, renkleri ve desenleri kullanılabilir. Ayrıca belgenin çerçevesinde de çeşitli şekiller kullanılabilir. Daha önceden baskı örneklerine bakarak tasarımlar hakkında fikir sahibi de olabilirsiniz. Dikkat çekici modeller ile beraber net ve açık metinler kullanılmalıdır. Yazı puntosu ve renkleri de sertifikanın kalitesini belirleyen faktörler arasında yer alır.

Basım esnasında dikkat edilmesi gereken bir dığer faktör, sertifikanın nerede kullanılacağıdır. Katılım belgeleri bir günlük ya da birkaç haftalık eğitimler sonucunda verilir. Genelde yüzlerce hatta binlerce belge basımı gerekebilir. Bir diğer sertifika çeşidi okullarda verilen diploma ya da karnelerdir. Bu belgeler öğrencilerin eğitimlerini tamamladıklarına işaret eder ve belirli kurallar dahilinde basılır. Örneğin diploma için Yüksek Öğretim Kurumu’nun, karneler için de Milli Eğitim Bakanlığı’nın standartları dikkate alınır.

Sertifika Basımı Nasıl Yapılır?

Sertifika basımı yapılırken genelde offset veya dijital baskı yöntemleri tercih edilir. Ofset baskı günümüzde yaygın olarak kullanılan, oldukça ekonomik ve kaliteli bir yöntemdir.

Baskı ile alakalı bilinmesi gereken diğer özellikler;

  • Kullanılan kağıt parlak ya da mat olabilir
  • Genelde skeleton, gpfre, kuşe karton, bristol karton ya da varak kağıt üzerine baskı yapılır
  • Kağıtlar genelde 200, 300 ve 350 gram ağırlıklarında olur
  • Klasik bir sertifikanın ebatları 21 x 30 cm ebatlarındadır
  • Tasarım esnasında kurunun ya da kişinin marka değeri dikkate alınır. Bu nedenle genelde fazla karmaşık renkleri olan sertifikalar basılmaz. Sadelik daha ön plandadır ve ebatları doğru şekilde ayarlanır

Şeklinde sıralanabilir. Tüm bu özellikler doğrultusunda sertifika baskı fiyatları belirlenir.