Çocuk Kitapları Baskısı

Çocuk Kitapları Baskısı
Editör : Magna Basım Ekibi
Tarih : 16 Ağustos 2023

Çocuk Kitapları Baskısı

Çocuk kitapları baskısı uzmanlar tarafından da araştırılan, oldukça önemli bir konudur. Bunun nedeni çocukların gelişiminde, eğitim-öğretim hayatlarında çok büyük rol oynamaktadır. Çocukların kitap okuma alışkanlığı kazanabilmesi için baskının çok kaliteli ve eksiksiz olması gerekir.

Çocuk Kitapları Baskısı İle Okul Öncesi Çağındaki Çocukların Kitapları

Çocuk kitapları baskısı her yaştaki çocuklar için önemlidir. Ancak okul öncesindeki çocuklar için ekstra önemlidir. Çünkü bu dönemde çocuklar okuma-yazma bilmez, sadece resimleri anlamaya çalışırlar. Bu yüzden kitabın baskısı, yüzeyinin bıraktığı hisiyat ve renkler çok önemldir. Çocuklar bu yaşta her şeyi fiziksel olarak kavramaya çalışır, baskının kalitesi de doğrudan etkilidir.

Özellikle teknolojinin gelişmesiyle kitapların basım kaliteleri de artmıştır. Günümüzde çocuk kitapları farklı kapak ve sayfa stilleri ile piyasaya sürülmektedir. Basım kalitesi ile beraber kağıt cinsi, gramaj ve cildin dayanıklılığı da oldukça önemlidir. Bu özellikler çocuğun okuma alışkanlığı kazanmasında doğrudan etkilidir. Resimlerin canlılığıda aynı şekilde çocukların metinleri algılayabilmesi için çok önemlidir. Baskı kalitesi resimlerin de kalitesini arttıracaktır. Özellikle okul öncesinde çocuklar için görsel malzeme seçimi dikkatle yapılmalıdır.

Çocuk Kitapları Baskısı İle Ofset Baskının Önemi

Çocuk kitapları baskısı için genelde ofset baskı kullanılmaktadır. Bunun nedeni resim ve metinler arasında daha iyi bir bütünlük elde edilmesini sağlamaktadır. Özellikle resimli kitaplarda sıklıkla tercih edilmesinin nedeni de budur. Üstelik yeni bir baskı türü olduğu için teknolojik donanımlara sahip makineler kullanılmaktadır.

Ofset baskının diğer özellikleri;

  • Aynı anda çok sayıda çocuk kitapları baskısı yapılmasını sağlar
  • Ofset baskı düz bir baskı tekniğidir ve yağ bazlı mürekkep kullanılır
  • Kullanılan kalıplar elle üretilir ya da fabrikasyondur
  • Kullanılan kalıplar baskının kalitesini ve maliyetini arttırır Şeklinde sıralanabilir.

Çocuk Kitapları Baskısı ve Kapak Tasarımının Önemi

Çocuk kitapları baskısı esnasında en çok kapak tasarımına dikkat edilmelidir. Çünkü çocuklar çoğu zaman kitapları kapaklarına göre değerlendirir. Dikkat dağıtıcı ya da rahatsız edici görseller kitabın alımını düşürür. Eğer baskı kalitesi ve kapağın tasarımı eksik olursa kitap kalitesiz görünür. Bu nedenle baskı sistemleri oldukça büyük öneme sahiptir. Çocuk kitapları basılırken genelde tabaka ya da web ofset baskı kullanılır.