Dijitalleşen Dünya ve Yeni Nesil Matbaa

Dijitalleşen Dünya ve Yeni Nesil Matbaa
Editör : Magna Basım Ekibi
Tarih : 10 Kasım 2023

Dijitalleşen Dünya ve Yeni Nesil Matbaa

Dünya döndükçe her geçen gün gelişmekte; gelişen dünyada teknoloji adına son derece önemli adımlar atılmaktadır. Bu önemli adımların atıldığı mecralardan biri de matbaa sektörüdür. Dijital ortamda bulunan görsel ya da metinlerin çeşitli materyaller üzerine basılması tekniğine de dijital baskı denilmektedir. Teknolojinin bir hayli gelişmiş olduğu bu dönemde, dijital baskı da almış başını yürümüştür. Dijital baskı, bir nevi yeni nesil matbaa olarak da adlandırılabilir. Dijital baskı, materyaller üzerine baskı yapılmasını sağlayan birçok farklı yöntemden yalnızca biridir. Genel itibarıyla küçük çaplı baskı için tercih edilen dijital baskı, ofset baskıya oranla daha maliyetli ancak daha hızlı bir baskı türüdür.

Katalog Basımı

Birbirinden farklı sektörlerde yer alan firmaların hizmet ve ürünlerini müşterileriyle buluşturmasını sağlayan tanıtım amaçlı kitapçıklar, katalog baskısı olarak bilinmektedir. Müşterinin gözüne estetik bir şekilde hitap edebilmek ve kurumsal bir firma imajını müşteriye de doğru bir şekilde yansıtabilmek adına kataloglar önemli bir misyon üstlenirler. Kaliteli ve iyi bir katalog basımı, detaylı bir şekilde düşünülmeli, planlanmalı ve tasarlanmalı; sonucunda profesyonel bir katalog ortaya çıkarılmalıdır. Katalog üzerine basılacak olan materyaller; renk ve metin açısından uyumlu olmalı, grafik tasarım hususunda müşterinin de fikri alınmalıdır ki nasıl bir ürünün ortaya çıkması istendiği net olarak anlaşılabilsin.

Katalog Baskı Tasarımı

Katalog üzerinde yer alacak metin ve onunla uyumlu olarak seçilecek olan resim, kapsamlı bir şekilde incelenilmelidir. Görsel unsurların kurum imajını doğru bir şekilde yansıtabilmesi için ince eleyip sık dokunmalıdır. Güncel olan ve yeni illüstrasyon programları kullanılarak kaliteli ve göze hitap eden katalog baskı çeşitleri hazırlanılır. Tasarım, bilhassa kadrajlar ve sayfa yerleştirilmesi ile etkili bir şekilde ortaya çıkar. Yapılan ilk deneme baskısına prova baskı ismi verilmektedir. Prova baskı çıktıktan sonra katalog, ayrıntılı bir şekilde incelenir ve nasıl bir görünüme sahip olduğu hakkında fikir verir. Bu baskı sayesinde, kataloğun son haline daha kolay bir şekilde karar verilir ve son rötuşlar yapılarak ürün hazır hale getirilir.