Dergi

Dergi
Editör : Magna Basım Ekibi
Tarih : 10 Kasım 2023

Dergi

Dergi yayınlamak kolay değildir. Çok fazla öğrenme, planlama, zaman ve harcama gerektirir. Kâğıt türleri, cilt stilleri, mürekkep türleri, renkler ve kâğıt stoğu gibi birçok şeyi göz önünde bulundurmanız önemlidir. Peki, dergi basımında önemli olan kriterler neler?

Ciltleme Stili

Ciltleme stili tamamen derginizde olmasını istediğiniz sayfa sayısına bağlıdır. Yayınınız yalnızca birkaç sayfaysa, sırt dikişi en iyi yöntemken, fazla sayfalı dergiler için çoklu ciltleme daha doğru olacaktır. Sırt dikişi yapılan dergilerde tabakalar katlanır ve sayfalar tel zımbalarla bir arada tutulur. Sayfalar, dergi sırtının kıvrımından geçirilen zımbalarla tek bir birim olarak sabitlenir. Bu yöntem, dergiye açıldığında düz bir görünüm kazandırır ve bu da dergiyi çapraz görüntüler için uygun hale getirir. Yöntem, ekonomiktir ve profesyonel görünür. Diğer yöntemde ise sayfalar ile kapağın birbirine bağlanması için güçlü ve esnek bir yapıştırıcı tercih edilir.

Baskı Tipi

Bir dağıtım ve okuyucu kitlesine sahip büyük bir yayıneviyseniz, aynı anda yayınlanan birçok üniteye ihtiyacınız olacaktır. İşte o zaman web baskı ya da ofset baskı sizin için faydalı olacaktır. Bu preste kâğıt, kâğıdı sürekli olarak pres boyunca hareket ettiren bir dizi materyalle tutulur. Bu yöntem, başlangıç düzeyindeki dergiler için ideal olabilir.

Sayfa Boyutu ve Sayısı

Baskı yöntemlerine geçmeden önce yayınınızın sahip olacağı sayfaların boyutuna karar vermeniz gerekir. Bir dergi sayfasının standart boyutu 21 cm x 29.7 cm’dir. Farklı bir boyut istiyorsanız, büyük veya küçük olabilen özelleştirilmiş kâğıt seçmeniz gerekir. Ancak ticari yazıcıların standart sayfa boyutlarıyla uyumlu olduğunu da unutmamalısınız. Bu nedenle, farklı bir sayfa boyutu seçmek, süreci karmaşıklaştırarak daha fazla zaman alır ve işlemi daha pahalı hale getirir.

Kâğıt Seçimi

Derginiz için kâğıt seçimi yaparken üç konuya dikkat etmelisiniz. Bunlar kâğıt ve kapak ağırlığı, kâğıt sınıfı ve kâğıt kaplama türüdür. Kâğıt ağırlığı, standart bir yaprak kâğıt topunun ağırlığını ifade eder. Kâğıt sınıfı, kağıttaki ışığın yansıması demektir. Dergilerin çoğu hoş bir görsel etki için üç, dört ya da beş dereceli kâğıda basılıyor. Kâğıt kaplama türü ise mat ve parlak gibi çeşitlere ayrılır. Bu kâğıt türleri, bitmiş baskının görünümünü belirler. Dergilerin çoğu parlak kağıtlar kullanır, çünkü renkler bu tipte parlak görünür.