Çocuk Kitaplarında Konu Nedir?

Çocuk Kitaplarında Konu Nedir?
Editör : Magna Basım Ekibi
Tarih : 27 Ekim 2023

Çocuk Kitaplarında Konu Nedir?

Çocuk kitaplarında konu, çocuğu metnin içerisine çeken, kitapla ilişkisini sağlayan en temel öğelerden birisidir. Duygu, düşünce, olay, olgu, sorun gibi yaşamda var olan her konu, çocuk kitaplarında yer almaktadır. Çocuk kitaplarında konular, çocuğun ilgi, istek ve gereksinimlerine yanıt verdiği ölçüde önemlidir. Yaşamı ve insanı anlatan her şey, çocuk kitaplarında konu olabilir. Yetişkinlere yönelik kitaplarda konu sınırlaması olmazken çocuk kitaplarında konu alanı, çocukların gelişim evrelerine göre şekillenmektedir.

Çocuk kitaplarında konu seçimi oldukça önemlidir. Çocukların dünyaya ve hayata bakış açısı, yetişkinlerden oldukça farklıdır, bu sebeple, çocukların ilgi ve gereksinimleri, yetişkinlere göre farklılık göstermektedir. Çocuk kitapları, bu durumu göz önünde bulundurarak çocukların beklentilerine yanıt veren konular oluşturmalıdır. Çocuk kitapları üretimi ve basımı yapan pek çok firma arasında en çok tercih edilen Magna Basım Şirketi, çocuklarınız için en doğru ve en iyi konuları seçmektedir.

Çocuk Kitaplarında Konu ve Nitelik

Çocuk kitaplarında konun sahip olduğu nitelik, yazarın seçimine bağlı olarak değişebilir. Bu seçimlerde olay kurgusunda olay dizisi boyunca bir gerilim oluşturan ve merak uyandıran çatışmalar yer alabilir. Bu çatışmalar aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin kendisiyle yaşadığı çatışma
  • Kişiler arası yaşanan çatışma
  • Kişi ve doğa arasında yaşanan çatışma
  • Kişi ve toplum arasında yaşanan çatışma

Bu çatışmalar, çocuk kitaplarında uygun düzeyde verilmelidir, aksi durumda abartılmış merak öğeleri, çocukları okumadan uzaklaştırabilir.

Çocuk Kitaplarında Konular Nasıl Olmalıdır?

Çocuk kitaplarında konular, çocukların yaşamlarına uygun olmalıdır. Ekstra olarak, konuların sevgi, dostluk, arkadaşlık, iyilik, yardımseverlik, özveri, dürüstlük, kahramanlık, yaratıcılık gibi kaynaklardan beslenmesi gereklidir. Çocuk kitaplarında yazarlar konuyu oluşturabilmek için yaratıcı güçlerini kullanarak olay ve olay örgüsünü kurgulamaktadır. Bu konular, çocukların anlayabilecekleri ve istekle okuyabilecekleri türden olmalıdır. Aynı zamanda çocuk kitaplarında işlenecek olan konular, okul öncesi dönemde başlayarak değişen ve gelişen farklı bireysel ilgi ve gereksinimleri karşılamalı, çocukların belleklerine sevgi, barış ve benzeri anlayışları sokmalıdır.

Hepsi ve daha fazlası için Magna Basım Şirketi ile iletişime geçebilir ve ekibimizden gönül rahatlığı ile yardım alabilirsiniz.