Okul Öncesi Kitap Basımı

Okul Öncesi Kitap Basımı
Editör : Magna Basım Ekibi
Tarih : 16 Ağustos 2023

Okul Öncesi Kitap Basımı

Kitap okuma alışkanlığı çocuk yaştan itibaren aşılanmalıdır. Bu sayede yetişkin olduklarında kitaplar ile daha yakın olabilirler. Bu alışkanlığa başlamak için en iyi dönem ise okul öncesi çağıdır. Bu dönemde çocuklar yeni şeyler öğrenmeye çok heveslidir, okumayı bilmeseler de resimler ile metinleri bağdaştırmaya çalışırlar. Bu yüzden kitap basımlarının rolu oldukça büyüktür.Kaliteli bir basıma sahip olan kitap çocukların ilgisini daha fazla çeker. Okul öncesi kitap basımı profesyonel bir yerde, teknolojik donanımlara sahip basım makineleri ile yapılmalıdır.

Okul Öncesi Kitap Basımı ve Kapak Resminin Önemi

Özellikle kapak resmi en çok dikkat edilmesi gereken husustur. Baskı esnasında ince ya da kalın kapak kullanılabilir. Ancak genelde ince kapaklar okul öncesi çağındaki çocuk kitaplarında daha fazla tercih edilir. Kapağın kalitesi göz ardı edilmemelidir. Çünkü çocuklar kitap alırken genelde konularından çok kapaklarına bakarlar. Renklerin canlılığı ve kalitesi, birbirleri üzerine geçip geçmemesi gibi faktörler çocukların kitap tercihinde doğrudan etkilidir.

Okul öncesi kitap basımı çocuklara küçük yaştan okuma alışkanlığı kazandırmak için oldukça önemlidir. Kitapların dış tasarımı yani basımı kalitesizde “ucuz kitap” görünümü kazanır. Bu durum kitabın hissiyatını da olumsuz etkiler. Çünkü çocuklar fiziksel özelliklere oldukça fazla dikkat eder. Pek çok araştırma da baskı kaltesinin fiziksel özellikler üzerinde etkili olduğunu gösterir.

Okul Öncesi Kitapların Dayanıklılığı

Çocuklar eşyaları bir yetişkin gibi koruyamaz, daha çabuk zarar görmelerine ve yıpranmalarına yol açacak hareketler yaparlar. Kitaplar da aynı şekilde çocukların elinde çabuk eskir. Bu nedenle hem sayfa hem de kapak kalitesi üst seviyede olmalıdır.

Kitapların dayanıklı olmasında;

  • Kağıt cinsi
  • Cilt kalitesi
  • Gramaj

Gibi faktörler etkilidir. Okul öncesi çağındaki çocuklar dayanıklı bir kitabı kolay kolay yıpratamaz. Kağıt cinsi ve cilt kalitesi ne kadar dayanıklıysa kitap da o kadar uzun ömürlü olur. Okul öncesi kitap basımı için genelde ofset baskı kullanılır. Ofset baskı sayesinde resimler, renkler daha canlı gözükür. Eğer kırmızı film kaydırılmazsa, çift çizgiler oluşmazsa ve mavi ve sarı filmler birbirlerinin üzerine binerek yeşil çizgi oluşmazsa eksiksiz bir baskı elde edilir.